Recepikoken.nl
Lekkere recepten en kooktips

Appeltaart

0 328

Onderstaand recept is van een heerlijke klassieke appeltaart zoals je die vroeger bij je oma en opa kreeg. Een heerlijk geurende appeltaart al dan niet met rozijntjes. Ik maak de appeltaart meestal zelf zonder rozijnen maar vind je dit juist wel lekker voeg ze dan lekker toe. 

Bekijk welke appels je het beste kunt gebruiken voor appeltaart.  

Appeltaart recept 

Deeg 

  • 300 gram bloem 
  • 200 gram koude boter in blokjes gesneden 
  • 100 gram suiker 
  • 2 eetlepels koud water 
  • 1 ei 
  • ½ theelepel zout 

Vulling 

  • 7 appels (zie welke appels je het beste kunt gebruiken voor appeltaart) 
  • 2 eetlepels paneermeel voor op de bodem 
  • 100 gram suiker 
  • 4 theelepels kaneel 
  • Eventueel 70 gram rozijnen 
  • 2 eetlepels custardpoeder

Extra 

  • 1 ei met scheutje melk  
  • Springvorm van 22-24cm doorsneden 
  • 2 eetlepels abrikozenjam

Appeltaart maken  

  1. Vet een springvorm in met wat boter of een bakspray 
  2. Meng in een kom de bloem samen met het zout en de suiker 
  3. Kneed nu de bloem samen met de blokjes boter, het ei en de 2 eetlepels water tot een mooi en soepel deeg 
  4. Pak het deeg goed in plasticfolie in en leg minimaal 30 minuten of langer in de koelkast 
  5. Verwarm de oven voor op 180 graden of 160 graden bij een heteluchtoven 
  6. Haal het deeg uit de koelkast, strooi rondom het deeg dun met bloem en bestrooi ook je aanrecht met wat bloem zodat het deeg niet plakt als je deze gaat uitrollen 
  7. Rol nu het deeg uit tot een plak van 30-35 cm doorsnede 
  8. Bekleed je ingevette springvorm met het deeg en pak het overgebleven deeg (1/3 ongeveer overhouden) weer goed in en leg in de koelkast voor verder gebruik 
  9. Bestrooi de bodem met de 2 eetlepels paneermeel 
  10. Schil nu de appels en haal het klokhuis eruit 
  11. Snijd nu de appels in mooie dunne plakjes en doe ze in een grote kom  
  12. Voeg nu de suiker, het kaneel en de custard poeder door de appelplakjes en roer alles goed door elkaar 
  13. Giet het appelmengsel nu in de springvorm en druk overal goed aan 
  14. Rol nu het overgebleven deeg uit tot een dunne plak van 3 mm dik en snijd hier dunne repen van die ongeveer 2 cm breed zijn 
  15. Leg deze kruislings over de taart zoals je op de foto’s kunt zien (eerst alles in 1 richting en dan schuin over de andere richting) 
  16. Klop dan het ei samen met wat melk goed los en bestrijk hier de hele taart mee 
  17. Zet de taart nu in het midden van de voorverwarmde oven op een rooster en bak de taart in 1 uur goudbruin 
  18. Haal de appeltaart dan uit de oven en laat in de springvorm verder afkoelen 
  19. Verwarm dan 2 eetlepels abrikozenjam  in een pannetje of kort in de magnetron tot deze wat vloeibaar wordt 
  20. Bestrijk de nog warme taart in met de warme abrikozenjam en laat verder afkoelen om later te nuttigen of eet deze lekkere lauwwarm al dan niet met wat slagroom of vanillesaus 
Appeltaart

Appeltaart

5 van 1 stem
Afdrukken Pin
Gang: Taart
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 20 minuten
Porties: 1 appeltaart
Auteur: Recept Koken

Ingrediënten

Deeg

  • 300 gram bloem
  • 200 gram koude boter in blokjes gesneden
  • 100 gram suiker
  • 2 eetlepels koud water
  • 1 ei
  • ½ theelepel zout

Vulling

  • 7 appels zie welke appels je het beste kunt gebruiken voor appeltaart
  • 2 eetlepels paneermeel voor op de bodem
  • 100 gram suiker
  • 4 theelepels kaneel
  • Eventueel 70 gram rozijnen
  • 2 eetlepels custardpoeder

Extra

  • 1 ei met scheutje melk
  • Springvorm van 22-24cm doorsneden
  • 2 eetlepels abrikozenjam

Bereiding

  • Vet een springvorm in met wat boter of een bakspray
  • Meng in een kom de bloem samen met het zout en de suiker
  • Kneed nu de bloem samen met de blokjes boter, het ei en de 2 eetlepels water tot een mooi en soepel deeg
  • Pak het deeg goed in plasticfolie in en leg minimaal 30 minuten of langer in de koelkast
  • Verwarm de oven voor op 180 graden of 160 graden bij een heteluchtoven
  • Haal het deeg uit de koelkast, strooi rondom het deeg dun met bloem en bestrooi ook je aanrecht met wat bloem zodat het deeg niet plakt als je deze gaat uitrollen
  • Rol nu het deeg uit tot een plak van 30-35 cm doorsnede
  • Bekleed je ingevette springvorm met het deeg en pak het overgebleven deeg (1/3 ongeveer overhouden) weer goed in en leg in de koelkast voor verder gebruik
  • Bestrooi de bodem met de 2 eetlepels paneermeel
  • Schil nu de appels en haal het klokhuis eruit
  • Snijd nu de appels in mooie dunne plakjes en doe ze in een grote kom
  • Voeg nu de suiker, het kaneel en de custardpoeder door de appelplakjes en roer alles goed door elkaar
  • Giet het appelmengsel nu in de springvorm en druk overal goed aan
  • Rol nu het overgebleven deeg uit tot een dunne plak van 3 mm dik en snijd hier dunne repen van die ongeveer2 cm breed zijn
  • Leg deze kruislings over de taart zoals je op de foto’s kunt zien (eerst alles in 1 richting en dan schuin over de andere richting)
  • Klop dan het ei samen met wat melk goed los en bestrijk hier de hele taart mee
  • Zet de taart nu in het midden van de voorverwarmde oven op een rooster en bak de taart in 1 uur goudbruin
  • Haal de appeltaart dan uit de oven en laat in de springvorm verder afkoelen
  • Verwarm dan 2 eetlepels abrikozenjam in een pannetje of kort in de magnetron tot deze wat vloeibaar wordt
  • Bestrijk de nog warme taart in met de warme abrikozenjam en laat verder afkoelen om later te nuttigen of eet deze lekkere lauwwarm al dan niet met wat slagroom of vanillesaus

 

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept